Framtidens antikviteter

Försöker du se in i spåkulan och skönja vilka av dagens nyproducerade föremål som kommer bli antikviteter och värdefulla i framtiden? Åsikterna går minst sagt isär angående vad som kommer att bli framtidens antikviteter och det är inte lätt att förutspå. Antikviteter har egentligen ingen strikt definition om hur, vad eller vilket föremål eller ting som skall ses som antikviteter idag. Historiskt är begreppet antikvitet från början ett föremål från antikens Grekland – därav ordet antikvitet.

En annan definition som tillkom långt senare var att föremålet skulle vara minst 100 år gammalt för att räknas som antikt. Idag finns det ett stort intresse för föremål från t.ex 40- och 50-talet och faktum är att dessa kan inbringa långt högre antika belopp än vad bruksföremål som är över 200 år gamla inbringar i penningvärde. Idag har ordet antikt oftare en koppling till ordet samlarvärde och det finns inget som säger att ett äldre antikt föremål inbringar ett högre penningvärde än ett föremål som är endast 50-60 år gammalt. Är samlarvärdet högt kommer det med tiden övergå till att bli en antikvitet – det är endast en tidsfråga! Idag finns en del antikinvesterare som menar att en del av IKEAS möbelserier kommer att bli eftertraktade framtida antikviteter. Dessa möbler används, slits och slängs och kommer därför inte finnas kvar om 50-60 år.

Alla föremål kan bli ett samlarobjekt

Det kan nog vara sant, egentligen innehåller alla föremål som produceras ett potentiellt antik- eller samlarvärde. Dock är en del trend- och antikkännare överens om att föremål eller konst som kostar en hel del idag förmodligen kommer att kosta en hel del som framtidens antikviteter, även om 50 -100 år. För det är pris, efterfrågan och kvalité som på ett eller annat sätt styr efterfrågan på framtidens antikviteter. En sak som dock möjligen förvånar är att möbeljätten IKEA redan efter 40-60 år har en del föremål och ting som redan blivit eftertraktade samlarobjekt! Ser du föremålen som rena framtida antika investeringar kan ett enkelt lån på zmarta.se vara en lösning för att snabbt få fram pengar till framtidens antikviteter.

Tidstypiska föremål kan bli antikviteter

Det finns en del som karaktäriserar framtidens antikviteter; kostsam design idag tenderar att bli framtidens antikviteter. Ovanliga och icke massproducerade föremål och saker blir oftare samlarobjekt eller antikviteter än det som är massproducerat. Kom även ihåg att mindre lättplacerade föremål i regel alltid blir dyrare än stora, otympliga och svårplacerade föremål.

Konstformer av olika slag som musik, måleri eller fotografi är alla klassiska antikviteter som förmodligen kommer att växa alltmer på sikt. Det finns en del som hävdar att framtidens antikviteter är dagens teknologi. Dock är massproduktionen av dagens teknologi av sådan enorm omfattning att det förmodligen inte kommer bli fallet. Är du intresserad av framtidens antikviteter bör du tänka på vad som ersätts på grund av ny teknologi. Ett exempel kan vara enarmade banditer, LP-skivor eller ikoniska klassiska hi-fi anläggningar. Leta fram dina LP-skivor på vinden eller nere i källare – de kan vara värda flera hundralappar och tusenlappar. Kom ihåg, framtidens värdefullaste antikviteter är ännu inte upptäckta!