Återställ ditt historiska tak

Ett välskött tak kan hålla i upp till 50 år eller längre utan att behöva bytas ut. Konsekvensen av att inte underhålla ett tak är att det på sikt kan leda till allvarliga skador på resten av byggnaden, så det är av högsta prioritet att upptäcka och fixa problem i tid.

Att reparera ett tak kan vara komplicerat, speciellt om det är ett historiskt tak eftersom det kräver traditionella arbetsmetoder. Faktum är att historiska tak är speciella och kan vara din mest värdefulla form av antikvitet du äger. Vidare är historiska tak inte bara gamla utan även en integrerad del av byggnadens karaktär. Av denna anledning krävs en kunnig takläggare med lång erfarenhet av olika typer av tak och material.

Kontakta en expert

Innan du börjar arbetet med att återställa ditt tak måste du hitta en hantverkare med kunskap om historiska byggnader och material. Den främsta experten inom takläggning i Stockholmsregionen är utan tvekan Villatakexperten som arbetar med alla typer av tak. Läs mer om Villatakexperten på https://www.villatakexperten.se/ och se på deras referenser från takpannor, papptak, plåttak samt solcellstak. Nyckeln är att den som utför arbetet har erfarenhet. Med Villatakexpertens långa erfarenhet kan du vara trygg med att ditt tak repareras med hänsyn till gamla tekniker och material. På så sätt bibehålls den historiska byggnadens skönhet och unika karaktär.

Upptäck tidiga varningstecken

Att missa tidiga varningstecken på takskador kan leda till att vatten tränger in i byggnaden och orsakar allvarliga vattenskador. I värsta fall kan det leda till att att träet ruttnar och förfaller, vilket i sin tur kräver dyra reparationer. Det bästa är att hålla utkik efter tidiga varningstecken för att förhindra omfattande skador. Håll utkik efter följande:

  • Bitar som saknas på taket.
  • Fläckar eller missfärgningar i vindstaket.
  • Ljus som strålar in genom vindstaket.
  • Ruttet takvirke.
  • Slitna eller trasiga takplattor.
  • Sprickor i platta takmaterial.

Även om något av ovanstående problem kan verka relativt enkelt, så är det viktigt att ta reda på om det är ett tecken på ett större problem. Se till att anlita en professionell takläggare som förstår gamla byggnader för att vara säker.