John Bauer

John Bauer får nog sägas vara den svenska sagokungen. Inte på så vis att han skrev sagor men däremot gjorde han fantastiska illustrationer som står sig än idag och bland annat går det ibland komma över hans litografier och övriga konst bland antikviteterna hos antikhandlare. Det är dock hos de stora auktionsfirmorna, till exempel Barnebys och Bukowskis, som hans konst säljer bäst och hos den senare har vissa av hans alster sålts för närmare en miljon kronor.

John Bauer föddes i Jönköping år 1882 och han inspirerades starkt av mystiken i den småländska naturen. Han var också starkt dragen till konsten i Tyskland liksom Italien och han gjorde flera resor i dessa länder. I sin ungdom flyttade han till Stockholm där han först studerade på Tekniska skolan och sedan på Konstakademien. Det var på Konstakademien som John Bauer träffade Esther som sedan kom att bli hans fru och de båda fick en son tillsammans.

Den konst som John Bauer är mest känd för är tomtar, troll och andra väsen, där en av de kanske mest kända är målningen ”Ännu sitter Tuvstarr och tittar ner i vattnet”. Med tiden kom John Bauer att bredda sitt konstnärskap genom att bland annat fatta intresse för kubismen och han hade också ett stort intresse för samernas konstnärliga stil.