Höganäs Keramik

Höganäs Keramik är hemmahörande i Höganäs där företaget grundades år 1909. Numera är detta företaget mycket välkänt men till en början var det en blygsam liten firma som hette Andersson och Johanssons Lergodsfabrik. Namnet Höganäs Keramik började företaget att använda först år 1967 och som kuriosa kan nämnas att detta namn egentligen hörde till ett annat företag som Andersson och Johnsson köpte upp år 1956.

Åren gick och fabriken byggdes ut men dröjde drygt tjugo år innan den första egenproducerade serien utkom. Höganäs satsade mycket på att producera hushållsprodukter såsom fat, formar och grytor, vilka alla var av mycket god kvalitet. Det välkända Höganäs-kruset är exempelvis välkända antikviteter som var och varannan samlare har i sitt hem. Än idag producerar Höganäs Keramik muggar liksom fat med mera i en klassisk stil och hos populära butiker såsom Royal Design hittas Höganäs Keramiks produkter i färgglatt och högblankt stengods.

Trots att Höganäs Keramik har behållit sitt gamla namn så framställs keramiken inte längre i Höganäs. Under senare tid har produktionen bland annat varit förlagd till Kina men även till Thailand och Indonesien. Denna utomlandsflytt beror förmodligen främst på ägarbyten, där Höganäs Keramik först ägdes av Iittala och numera ägs av Fischer.