Antikviteter – tidens betydelsefulla föremål

Ordet antik härstammar från latinets antiquus som betyder forntida eller gammaldags. Antikviteter kan vara föremål i alla former, material och storlekar. Det är populärt att samla på antikviteter och en del har som intresse att köpa och sälja antikviteter som leverne. Antikviteter kan vara mycket värdefulla föremål som ibland auktioneras ut på auktionsverk eller via hemsidor som specialiserar sig på köp- och säljtjänster.

Var finner man bra antikviteter?

Om man är samlare av antikviteter eller köper och säljer äldre föremål, finns det en hel del smarta tips på hur man fyndar antikviteter. Det kan handla om auktionsverk som Bukowskis, Stockholms Auktionsverk, Laurits, Kolonn samt en hel del andra auktionsverk runt om i hela Sverige.

Det finns även en hel del bra tips från antikexperterna om hur man gör riktigt bra fynd.

Man kan även hitta spännande antikviteter på hemsidor som har köp- och säljtjänster som Blocket, Facebook, Tradera eller Shpock. Vill man göra internationella fynd online, kan man besöka Ebay och hitta hundratusentals föremål som går under kategorin antikviteter. Något som kan vara riktigt spännande är att åka runt i landet och besöka loppmarknader som privata personer har vid sina gårdar och hus på sommaren. Där kan man, om man har tur, göra riktigt bra fynd och kanske finna värdefulla föremål. Om man själv anordnar en loppis utanför sitt hus, vill man göra ett gott intryck för att locka kunder. Helhetsintrycket är viktigt och att huset är trevligt och ingivande. Precis som antikviteter kan behöva lagas, kan delar av ett hus behöva renoveras. Ett välfungerande tak är det viktigaste ett hus kan ha. Är man i behov av att laga taket på sitt hus, kan Villatakspecialisten utföra professionell takläggning med ett riktigt hållbart resultat!

Hur värderar man sina antikviteter?

Antikviteter kan vara en mängd olika föremål som smycken, möbler, tavlor, skulpturer, böcker, kläder och alla andra typer av bruksföremål. Det personliga intresset på individnivå kan vara inom bara ett visst område som till exempel konst men även ett bredare intresse av alla typer av äldre föremål. Det finns mycket kunskap att hämta online om man är intresserad. Ju mer kunskap man har, desto större är chansen att man gör stora, värdefulla fynd på vanliga loppmarknader. Vill man tjäna på sina antikviteter kan man antingen sälja på auktioner eller lära sig investera i antikviteter och tjäna på det. Ett smart tips är att sälja när trender och efterfrågan är höga på vissa föremål och stilar. Det finns många faktorer som påverkar ett högt värde på en antikvitet. Bland de viktigaste faktorerna är om föremålet är signerat eller inte, vem som designat, ålder, efterfrågan och om det är av hög kvalitet. Ett oäkta smycke kan vara lika värdefullt som ett med ädelstenar, beroende på upplaga, designer eller efterfrågan. Antikviteter är ett avtryck av tiden i form av unika, vackra föremål som fortfarande kan förgylla vår vardag.