Sven Nordqvist

Sven Nordqvists är en mycket duktig illustratör, men också en känd barnboksförfattare och har skrivit samt illustrerat ”Pettson och Findus”. Han har även illustrerat och skrivit andra böcker, så som ”Minus och stora världen”, ”Agaton Öman och alfabetet” och ”Hattjakten”, men också böckerna om lilla ”Nasse” och ritat i böckerna om ”Mamma Mu” och hennes strapatser. Sven var också en ledamot i den Svenska Barnboksakademien, mellan åren 1991 – 2011.

Bakgrund

Han föddes under våren 1946 den 30:e april och är numera bosatt i Helsingborg. Nordqvist växte upp i Halmstad tillsammans med sin storebror och mamma, efter att föräldrarna skilde sig när han var två år. Som femtonåring försökte Sven att söka in på olika konstskolor, men han kom inte in.

Därför studerade han till att bli arkitekt istället vid Lunds tekniska högskola. Hans karriär som arkitekt blev väldigt kort, bara två år, eftersom Nordqvist fick arbete på en reklambyrå i Halmstad.

På reklambyrån fick han illustrera affischer, läroböcker, julkort och gratulationskort. Därutöver gjorde Sven bilder till några romaner och fyra pekböcker. Förutom att arbeta som illustratör så använde han även sig av andra tekniker som etsning och andra typer av grafik.

Konstnärs- och författarskapet

Under tidigt 1980-tal arrangerade Bokförlaget Opal en tävling som innebar att de tävlande skulle göra bilder till en bilderbok. Den tävlingen vann Sven och med sitt bidrag ”Agaton Öman och alfabetet”, men Nordqvist genombrott var när boken ”Pannkakstårtan” gavs ut och alla fick möta katten Findus och gubben Pettson för allra första gången.

Efter det kom andra illustrationsuppdrag då han skulle rita bilderna till böckerna om ”Mamma Mu och Kråkan”. Sven har även illustrerat flera julkalendrar både för TV och radio. Nordqvist har många strängar på sin lyra då han också har ägnats sig åt olika typer av konstnärliga installationer och utsmyckningar. Besökarna på Örbyskola kan se en trärelief där, han i illustrerade en avdelning för barn på Akademiska i Uppsala och en bilderboksby i Millesgården. Därutöver har Sven varit med om att bygga Pettsons bostad lite runt om i Sverige, som exempelvis på

Junisbacken, Julita gård och Gröna Lund.

Nordqvist vann år 2007 Augustpriset för ”Årets svenska barn- och ungdomsbok” med bilderboken ”Var är min syster?”, men har även varit nominerade tidigare med sina illustrationen i boken ”Den långa resan” som författaren Mats Wahl har skrivit. Vill man veta mer går det att söka via en sökmotor, precis som om man letar efter företag som lånar ut pengar, exempelvis Freedomfinance eller annat kul.

Efter att Sven hade skrivit och ritat bilderna till ”När Findus var liten och försvann” började han med att hålla på med andra projekt. Till exempel med ”Lisa på bussen” och samtidigt som Nordqvist illustrerades andra författares böcker.

Under 2012 gjorde Sven om pjäsen ”Findus flyttar ut” till en bilderbok och den hamnade snabbt på olika topplistor både i Sverige, men också i Tyskland där Pettson och Findus är populära bland de tyska barnen. År 2015 fick Sven Nordqvist ungkulturpriset ”Heffaklumpen” som Expressen delar ut och var som ett tack för sina insatser som illustratör och författare.