Carl Larsson

Carl Larsson är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Kanske är han till och med den mest folkkära konstnären som Sverige någonsin har haft. Hans målningar är numera antikviteter vilket belyses mycket väl av att de återfinns på Bukowskis auktioner, där bland annat målningen som kallas för ”Brita, en katt och en smörgås” nyligen lyfts fram.

Studier i Stockholm

Carl Larsson föddes i Stockholm år 1853 och det var i denna stad som han också växte upp. Han var en duktig konstnär från unga år och när han var blott 13 år gammal så blev han uppmanad av hans lärare att söka till konstskola. Sagt och gjort, år 1869 var året som Carl Larsson började studera på Konstakademien och där gick han kvar till år 1876. Carl Larsson kom inte från något särdeles välbärgad familj så för att tjäna sitt levebröd var han tvungen att arbeta extra vid sidan om, något som han bland annat gjorde som illustratör.

Ärofyllda uppdrag

Listan över vad Carl Larsson har producerat är lång och det var redan tidigt i karriären som han arbetade med välkända namn. Exempelvis var han en återkommande illustratör i den spexiga tidningen Kasper och han fick också uppdraget att göra en del av illustrationerna till den danske H. C. Andersens historier, till den finlandssvenske Zacharias Topelius berättelser liksom till böcker av Viktor Rydberg med fler. Vidare blev han också anlitad för att dekorera Nationalmuseum och så småningom blev han chef för Göteborgs museums konstskola. Listan över kända namn och ärofyllda uppdrag tycks aldrig sina och Carl Larsson var därmed en konstnär som ofta anlitades.

Genombrottet i Paris

År 1877 flyttade Carl Larsson till Paris och levde sedan i Frankrike under flera år och dessutom i ett par omgångar. Tiden där var jobbig och han hade det knapert men det var också i Frankrike som hans konstnärliga genombrott kom. Av en konstnärskollega fick han rådet att undvika all excentricitet och snarare fokusera på att måla verklighetstrogna bilder, vilket Carl Larsson tog fasta på. Det franska landskapet inbjöd till många målningar och snart utvecklade Carl Larsson sin alldeles särskilda stil i akvarell.

Karin och Sundborn

År 1883 gifte sig Carl Larsson med sin Karin och inom sinom tid utökades familjen med fem barn. Familjen drogs till Sundborn utanför Falun då Karin hade släkt där men det var först år 1901 som Carl Larsson med familj flyttade dit. Det var i och runt Sundborn och stugan Lilla Hyttnäs som många av Carl Larssons mest berömda målningar kom till, till exempel ovan nämnda målning liksom ”Julaftonen”. Det ska nämnas att Lilla Hyttnäs numera kallas för Carl Larsson-gården, efter det att Carls och Karins barn öppnade upp den för allmänheten och den är ännu ett populärt turistmål.