Anders Zorn

Anders Zorn är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika konstnärer. Han har producerat mängder av olika målningar

Studier

Anders Zorn föddes i Mora socken år 1860. Hans pappa var från Tyskland men han växte upp med sin ensamstående mamma. Efter att han fått ett arv från sin pappa hade han möjligheten att studera på läroverket i Enköping från 12 års ålder, varvid hans lärare snabbt upptäckte hur otroligt skicklig han var på att måla men också på att snida i trä. Efter några års studier i Enköping började han studera på Konstakademien i Stockholm år 1875.

Internationella framgångar

Anders Zorn gillade att resa och han besökte bland annat länder som Spanien, Portugal, England och USA men också flera afrikanska länder. Hans stora framgång kom år 1883 när han skapade målningen ”Kärleksnymf” i Madrid och efter detta fick han allt fler beställningar av välbärgade människor. Detta var fallet även i Sverige och så småningom kom han att gifta sig med sin Emma, som kom från en borgerlig familj.

Målningar, trä och etsning

I Anders Zorns arsenal av konst finns mängder av målningar men även träsniderier och han kom också att bli skicklig på etsning. Han gillade att arbeta i akvarell liksom olja, där han var oerhört duktig på porträttmålningar, vilket ledde till att han bland annat anlitades för att avbilda tre av USA:s presidenter; Grover Cleveland, Theodore Roosevelt och William Howard Taft. Anders Zorn avbildade också bland annat svenska kungligheter såsom Oscar II och drottning Sophia.

Andra kända målningar är bland annat ”Midsommardans”, ”Sommarnöje”, ”Stickande kulla”, ”Törnsnåret”, ”Midnatt” och ”Självporträtt i rött”. Det är inte alla av Anders Zorns bilder som anses helt rumsrena, då Zorn även ägnade sig åt nakenstudier och avbildade lättklädda eller nakna kvinnor. Några av de mest framstående är ”Reveil”, ”En premiär”, ”Kvinna som klär sig”, ”Flicka på loftet”, ”På Sandhamn” och ”Ateljéidyll”.

Skåda antikviteterna

Zorns antikviteter finns bland annat att skåda i Zornsamlingarna utanför Mora men de finns även på andra platser i Sverige liksom i övriga världen. Dessa målningar och etsningar kan bland annat ses på Nationalmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Kalmars konstmuseum, Uppsala universitetsbibliotek liksom Vita huset och National Museum of Art i USA och Musée d’Orsay i Frankrike. Zornsamlingarna består av fyra museer som lär innehålla över 20000 saker som familjen Zorn efterlämnat.