Empir

Empir är en fransk konstnärlig stil som anses ha uppstått i början av 1800-talet och som associeras med Napoleon I och hans regerande period under åren 1804 – 1815, även om den pågick längre än så. På svenska kan stilen också kallas för kejsarstil eller också för Napoleonstil. Empirstilen är storslagen så att den kallas för kejsarstil är ingen tillfällighet. Bland empiriska byggnader ses till exempel triumfbågen i Paris.

Stilistiska inslag

Som inslag i empirstilens antikviteter ses exempelvis mycket siden och andra fina tyger i praktfulla färger såsom rött och gult liksom draperade gardiner. Även väggarna var klädda i siden eller utsmyckade med mönstrade tapeter. Stora möblemang var populära, innehållande både bord, soffor och fåtöljer. Soffben och bordsben kunde gärna vara utsmyckade med lejontassar och om så inte var fallet skulle de i alla fall ha svängda ben. Under denna tid var chiffonjén väldigt populär och empirsängen var ett vanligt inslag, där foten av sängen drogs ut för att justera sängens längd. Möblerna skulle gärna vara av mörka träfärger såsom mahogny och de fick gärna utsmyckas med metallbeslag. Därtill var det populärt att ha inslag av sten såsom marmor på bordsskivor och andra avlastningsmöbler.

Empirkläder

Inom klädmodet slog empirstilen också igenom. Även där skulle stilen vara pampig med rikliga brodyrer och puffärmar. Till en början satt livet högt men under empir-erans gång kom det att sänkas ned mot midjan.

Svensk empir

I Sverige gick empirstil under namnet Karl Johan-stil, efter Kung Karl XIV Johan som regerade 1810 – 1844. En mycket talande antikvitet från denna tid är Rosendals slott som byggdes i empirisk stil på Djurgården under 1820-talet.