Gustavsbergs Porslinsfabrik

En av Sveriges mest kända porslinstillverkare är Gustavsbergs Porslinsfabrik eller AB Gustavsberg som företaget heter numera. Gustavsbergs historia är gammal då porslinsfabriken anlades 1825 och produktionen kom igång på riktigt under 1827. Under detta år producerades således Gustavsbergs första servis och det var en mycket simpel sådan, som dels fanns att få helt utan dekorationer men som också förekom med vissa handmålade utsmyckningar.

Svenska klenoder

På Gustavsberg har det bland annat tillverkats mängder av folkkära serviser och en av antikviteterna från Gustavsberg är servisen ”Blå blom” som släpptes år 1970. Efter denna har flera populära serviser släppts, däribland ”Turtur” och ”Berså” av Stig Lindberg liksom ”Sailor” av Christina Strandberg och Lars-Erik Harvig, vilka inspirerats av tidigare serviser hos Gustavsberg.

Servisernas servis

Den kanske mest prestigefyllda servisen som gjorts hos Gustavsbergs Porslinsfabrik är förmodligen ”Den Officiella Bröllopsserien”, vilken kort och gott kan kallas för ”Bröllopsservisen”. Denna servis skapades till giftermålet mellan Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling den 19 juni 2010 och den har fått Hovets officiella godkännande. Bröllopsservisen är inspirerad av Drottningholm, då den är utsmyckad med ett regalt mönster med guldfinish. Därtill finns serien att få i två olika versioner, antingen med en sobert vit botten eller med en kungligt blå botten.

Moderna samarbeten

Under år 1955 genomförde Gustavsbergs Porslinsfabrik en stor förändring och det var att företaget valde att börja satsa på flera unga formgivare. Bland de numera välkända namnen ses bland annat Lisa Larson, Paul Hoff och Karin Björquist. Den här trenden har Gustavsberg fortsatt med och ett av de senaste årens stora samarbetena är det med WWF samt Bernadotte och Kylberg, där dessa båda formgivare har gjort en serie som de kallar för ”Svenska Djur”.