Rokoko

Den franska konststilen rokoko hade sina glansdagar under mitten av 1700-talet. Det var runt år 1750 som den var som allra mest populär och den varade i sisådär 25 år, då rokokoperioden anses ha upphört år 1775. I second hand-butiker, på loppisar och på auktioner finns massvis av antikviteter i denna lekfulla stil att finna och för den som vill lära sig mer finns faktaserien Rokoko att se.

Rokoko kommer från franskan där den heter rococo. Roten till ordet lär dels vara det franska ordet rocaille, vilket är namnet på särskilda klippformationer som innehåller en stor mängd snäckor, men även det italienska ordet barocco, som betyder överdriven, lär ha bidragit.

Av namnets rötter framgår det att rokoko är en konststil som både är starkt överdriven och som gärna använder sig av snäckor. Ett syfte med rokokon var att frigöra sig från den rigorösa barocken och istället använda sig av mjuka former med inslag från naturen. Bland de distinkta elementen ses bland annat S-formade ben och avsaknaden av skarpa hörn. Möbler såväl som etuier och bestick utsmyckades rikligt med sniderier och ornament av snäckor men också av blomstergirlanger, frukter liksom fåglar och så kallade kineserier var väldigt populärt.