Att handla med antikviteter och konstföremål är ofta något som börjar som en hobby, för att senare utveckla sig till ett renodlat yrke. Det kan antingen komma smygande helt oförväntat eller vara en del av ens liv sedan barnsben om föräldrar eller mor/farföräldrar höll på med det.
Tips för en blivande antikhandlare
För att handla med antikviteter behöver du ha ett öga för detaljer och en förkärlek för historia. Att tycka om att känna på olika föremål är också A och O för att bli en bra handlare. Sist men inte minst behöver du ha rikligt med tid att avsätta för att titta runt på nätet och åka land och rike runt för att leta på loppmarknader, i antikvitetsaffärer och på auktioner med mera. Detta blir således en livsstil som man inte kan vara utan, och verkar inte detta tillräckligt tilltalande, så bör du nog avstå.
Hitta dyrgripar på nätet
Nuförtiden har det blivit allt vanligare att antikhandlare letar och hittar sina älskade föremål genom att snoka runt på nätet. Och det är sant att Google kan vara den bästa av vänner och ge all tänkbar information när man behöver såväl skvaller som väsentlig fakta. Ta ett snack med Google och fånga upp alla sökmotorns rekommenderade länkar som kan gå till auktionssajter, loppissajter och säljsidor som Tradera, Blocket och second hand-butiker. Många av föremålen är givetvis skräp, men det har hänt att folk har köpt in något för en spottstyver, bara för att få reda på att det faktiskt hade ett värde av flera miljoner kronor.
Utnyttja sommaren till loppis-fynden
Loppmarknader kan vara rena guldgruvorna när det gäller att hitta värdefulla antikviteter. Tänk om någons gammelmormor ägde en värdefull tavla innan konstnären blev känd, och när hennes släktingar röjde på vinden, så lät de alla dammiga klenoder hamna på tippen eller i en lokal loppis-lokal. Kanske hittar du ett föremål från den gamla goda tiden som dessutom ligger och lurar på en stor summa pengar. Bästa tänkbara säsongen att hitta dessa fynd är på sommaren då loppisarna poppar upp som svampar ur jorden längs med landsvägarna eller i småorterna.
Varför inte stanna till vid en loppis när du ändå ska flytta och har lejt Flyttfirma.nu att ta hand om dina möbler? Då har du inget flyttlass att oroa dig för, utan kan leta dyrbara skatter utmed vägen till ditt nya hem.
Läs på
Det finns inga utbildningar för att bli en antikhandlare, men ju mer du läser på om historia, konst och annat som härrör gamla saker, desto kunnigare blir du. Ett bra tillvägagångssätt är att specialisera dig på en viss tidsperiod och förhålla dig till den. På så vis kan du också nischa dig inom antikviteter, vilket gör att du blir intressant för vissa spekulanter.