Elsa Beskow

Elsa Beskow förknippas kanske främst med böcker men hon var även en duktig illustratör. Inte nog med att hon skrev fantasifulla barnböcker och skapade bilderna till dem själv, hon blev även anlitad för att illustrera böcker av renommerade personligheter såsom exempelvis H. C. Andersen och Alice Tegnér. På Göteborgs konstmuseum finns en del av hennes verk att skåda.

Uppväxt och studier

Det var i Stockholm som Elsa Beskow föddes år 1874 och det var också i Stockholm som hon kom att spendera sitt liv. Efter att hennes far dog var hennes mamma och fyra systrar tvungna att flytta ihop med Elsas två mostrar och en av hennes morbröder medan Elsas bror skickades iväg för att uppfostras hos en annan morbror. Elsa Beskow studerade i en privatskola som hennes moster undervisade på och sedermera blev hon student både på Whitlockska samskolan och Tekniska skolan.

Framgångar

Elsa Beskows karriär som illustratör började när hon hörde sig för om Svensk Läraretidnings Förlag var intresserad av hennes arbete. Det var de och inom kort illustrerade Elsa Beskow bland annat den jultidning som kallas för ”Jultomten”. Snart gifte sig Elsa, som då hette Maartman i efternamn, med konstnären och teologen Natanael Beskow och paret fick sex söner tillsammans.

Det var i hemmet, med sina barn lekande kring sig, som Elsa Beskow skrev sina mest kända verk och gjorde fantasifulla illustrationer till dem. Bland den långa raden av alster finns bland annat ”Sagan om den lilla, lilla gumman”, som var hennes debut, liksom ”Tomtebobarnen”, ”Puttes äfventyr i blåbärsskogen”, ”Blomsterfesten i täppan” och ”Tant grön, tant brun och tant gredelin”. Hennes böcker och bilder är idag antikviteter och gamla upplagor finns att köpa hos antikvariat men Elsa Beskows målningar har också blivit ofantligt populära under de senaste åren, där de nu återfinns i moderna designbutiker på allt från anteckningsböcker till muggar och kökshanddukar.