Antikviteter

Antikviteter har funnits så länge vi människor kan minnas och det kommer nog aldrig ta slut. Vad är det då som avgör att en sak är en antikvitet? Från allra första början syftar det till föremål som har varit tillverkade under antiken och renässansen men det kan idag också innefatta föremål som är från 1800-tal och väl bevarad. Det innebär att en stol som du köpte på IKEA förra veckan inte räknas som antikvitet. En antikvitet kan ett föremål kallas om det är insamlat från ett döende folkslag eller en kultur som inte längre finns. Det är ett så kallat minne från det som inte längre finns kvar.

Det inte förrän på 1900-talet som ordet antikvitet började användas för föremål som inte kom från antiken utan i stället från 1800-talet. Många av oss har kanske gamla släktingar som bodde under denna tid och eftersom vi aldrig var med då, ökar vårt intresse för föremål från just den tiden. Vi ska komma ihåg att just Sverige var ett jordbrukssamhälle på 1800-talet och det gör att samhället såg annorlunda ut. Vi bodde inte alls på samma sätt som vi gör idag. Då kunde vi bo i en egenbyggd timmerstuga på landet med åkermarker runt om.

Om du har tänkt att starta upp ett företag som säljer antikviteter kan du kika in på qred.com/se/ för att söka ett företagslån. Detta kan du göra för att komma igång med företaget på rätt sätt. Det är främst möbler och tavlor från 1800-1900-talet som är populära i antikhandlaraffärer. Det är inte svårt att förstå eftersom dessa möbler finns inte längre att köpa i våra möbelaffärer idag. Trots detta finns de att hitta på bland annat blocket eller på loppis. Andra föremål som klassas som

antikviteter är bland annat de första telefonerna, kameror, klockor och även porslin från denna tid. Detta är dels för att folk tycker att det är intressant eftersom de möjligtvis inte har sett något liknande förut.

Antikviteter från förr har oftast ett stort värde i dag och det gör också att ni kanske har en klocka som är värd upp mot 50.000 kr som hänger på väggen. I programmet antikrundan får vi ofta stifta bekantskap med många olika antikviteter och trots att ägarna av föremålen oftast inte vill sälja, är det ändå roligt för både dem och för oss som tittar, att få veta vad det är värt. Den antika stilen har kommit igen i moderna tider och nu kan vi oftast hitta antika möbler in våra hem som är blandat med modernare möbler. Det är långt ifrån alla hem som har det så här men det är ändå många som har det. Skulle du som äger en antikvitet någon gång vilja sälja det, bör du få en stor summa pengar, beroende på det antika föremålets ålder och skick.