Antika plåttak

Hur ofta funderar du över tak? Min gissning är att det inte är särskilt ofta. Visst, många av oss tycker att gamla tak kan vara vackra, men för det mesta är det någonting vi registrerar i förbifarten utan att egentligen vara medvetna om det. Det Stockholmsbaserade företaget Norrmalmsplåt, som du hittar på norrmalmsplat.se, är en välrenommerad plåtslagare som är experter på tak. Inte minst är de experter på att återställa lystern som finns i gamla, vackra tak. Sådana finns det gott om i Stockholm.

Plåttak började bli populära under mitten av 1800-talet. Plåttaken sågs inledningsvis som ett mer lättskött och billigare alternativ till de innan dess dominerande trä- och tegeltaken. En annan fördel med plåttak, jämfört med trätak, var att de tidigare var mer brandsäkra, vilket minst sagt var relevant under tider då bränder snabbt riskerade att bränna ner hela stadsdelar.

Tak gjorda av metall fanns det dock exempel på innan 1800-talet, fast då användes de i princip enbart på särskilda byggnader – kyrkor, slott och så vidare. Då rörde det sig dock inte i första hand om plåt utan om koppar eller järn. För att skydda metallerna från rost galvaniserades de med zink.

Även bly var populärt under lång tid. Men användning av bly hänger som bekant samman med en hel del problem, exempelvis att de som tvingades hantera metallen drabbades av sjukdomar.

Fördelar med metalltak

En av de största fördelarna med metalltak är att de har lång hållbarhet. I de flesta fall kan du som installerar ett metalltak räkna med garantitider på mellan 50-100 år. Det finns egentligen inget annat takmaterial som håller lika länge. Idag är det också värt att uppmärksamma att många typer av plåt- och metalltak är 100 % återvinningsbara. Med det sagt kanske det är bra att tillägga att det inte gör dem miljövänliga objektivt sett, men relativt till andra takmaterial är det ett väldigt bra alternativ. Nackdelar då? En av nackdelarna med metalltak är att de låter mycket när det regnar. En ordentlig hagelskur kan dessutom lämna avtryck. Ytterligare en nackdel är att metalltak är hala, vilket innebär att snö riskerar att falla av dem.