Antikviteter

Är du också intresserad av att lära dig mer om antikviteter? Då har du kommit helt rätt. I den här artikeln går vi igenom olika tips för dig som är intresserad av att lära dig mer om antikviteter.

Gå på loppis

Att gå på loppis och fynda prylar har blivit populärt. I dag är det därför många stadsområden som startar loppis i staden och säljer gamla kläder, klockor,smycken, porslin och möbler. Men det går även att hitta mer moderna fynd som Bugaboo ståbräda eller kanske barnleksaker. Att köpa på loppis har bland annat blivit populärt i relation till klimatfrågan. Att leva klimatsmart innebär bland annat att inte köpa nya kläder och saker hela tiden, vilket innebär att många därför väljer att shoppa loss på loppis. För många kan det vara mer bekvämt att gå på loppis i stadens centrum, speciellt om man bor i någon närliggande stadsdel. Men vill du hitta riktiga kap och antikviteter till ett mycket bra pris, ja då är det dags att gå på jakt utanför stadens gränser. Det är ofta i loppisar i mindre byar, eller i bakluckeloppisar (loppisar som går ut på att människor kör sina bilar till ett område för loppis och därefter säljer sina produkter från sina bagageluckor) som de riktiga fynden görs! Ibland kan det ta riktigt lång tid innan man hittar det som man söker. Passa på att vätska upp med vatten och kanske ta med en kopp kaffe och en sötsak i väskan för att hålla energinivån uppe.

Antikrundan

För den som vill lära sig mer om vad som räknas som antikviteter och hur mycket olika saker värderas, ja då är ett tips att se några avsnitt av programmet Antikrundan. Programmet Antikrundan

har sänts i Sveriges Television sedan 1989. Med inspiration från det brittiska programmet Antiques Roadshow som sänts via British Broadcasting Corporation, värderar experter besökares antikviteter. Detta sker i samtal med besökaren. I Sverige är programledaren Anne Lundberg. Programledaren besöker olika städer och de som bor i närheten av aktuell stad kan få en chans att besöka produktionen och få en antikvitet värderad. Under sommaren 2019 besöker programmet till exempel städer som Östersund, Höör och Söderköping.

Värdera online

Har du något som du fyndat på loppis, eller kanske en gammal ljusstake i silver eller en fantastiskt vacker byrå av anrik modell, ja då kan du faktiskt få möjlighet att värdera dessa saker online. Flera av de stora experterna inom antikviteter och konst, som till exempel Bukowskis, erbjuder värdering online. Detta är ett alternativ som är enkelt, kostnadsfritt och förutsättningslöst för den som ansöker om att få sin antikvitet värderad av företagets experter.

För den som fortfarande är intresserad av att lära sig mer om antikviteter är andra tips att läsa på i tidningar och böcker kopplade till konst och antikviteter.