Antikviteter behöver inte vara dyra, utan det kan tvärtom röra sig om förhållandevis billiga loppisfynd. Ofta kan det dölja sig riktigt guld bakom en sliten gammal byrå eller liknande. Om du är det minsta händig och har lite tid över kan det vara en bra investering att köpa äldre möbler och renovera upp dem. Kvaliteten på en gammal produkt kan inte ens jämföras med hur de flesta nyproducerade möbler tillverkas. Gediget trä och skickligt hantverk kommer alltid slå fabriksproducerade spånmöbler täckta med faner. Om du jobbar genomtänkt och utgår från en plan går det också alldeles utmärkt att skapa en väldigt trivsam inredning genom att kombinera gammalt med nytt.
Komplettera med nya tillbehör
När du köper något gammalt är det inte alltid anpassat till moderna behov. Var inte rädd för att bygga om dem och köpa nya beslag och liknande för att de ska vara praktiska. Om du till exempel köpt ett stort gammalt skåp kan du köpa till inredning för garderober hos Barahandtag och med ett litet ingrepp har du en både snygg, hållbar och praktisk förvaringslösning.
Det finns många saker som man kan köpa och renovera upp på det här sättet. Den som bor i ett äldre hus kan ofta till ett bra pris hitta fönster och dörrar som passar in i just det husets stil på loppis. När du renoverar upp dessa är det bara att köpa de små delarna: gångjärn, handtag, lås, fönstervred etc. så är du hemma. Det här både sparar pengar, blir snyggast och är bra för miljön.
Renovera varsamt
När du köper en gammal sak så är det smakfullt att tänka på att den en gång blivit tillverkad av någon som lagt ner mycket omsorg och kärlek på att ta fram den. Respektera det arbetet genom att renovera varsamt. Även om det är din möbel nu så tycker vi ändå att det finns ett värde i att försöka behålla så mycket som möjligt av det ursprungliga formspråket. Om inte annat gör det att det blir lättare att sälja den vidare om du skulle tröttna på den. En gammal moraklocka gör sig dessutom bäst målad med kurbitsmönster snarare än något graffitiinspirerat modernt.
Ofta när man köper en möbel begagnad har någon redan renoverat den minst en gång. Inte alltid med bra resultat. Fördelen med sådana möbler är att de tenderar till att gå att få väldigt billigt, och att det går att återställa dem till sin forna glans. En stol som blivit målad går till exempel att luta av för att på så sätt ta fram träet och göra det snyggt igen. I det fallet kan det dock vara värt att först kontrollera så att det inte är originalfärgen du tar bort. Bara för att en möbel är sliten behöver det inte betyda att den inte är värd mer än du köpte den för.