Det gamla charmiga Höganäskruset

”Han kom som ett yrväder en aprilafton med ett Höganäskrus i en svångrem runt halsen…”

Så lyder den mest kända frasen från ”Hemsöborna”, skriven av August Strindberg. Höganäs är en liten charmig ort i Skåne och som också har blivit mest berömd för de vackra lerkrusen som numera inte tillverkas där längre. Dock kan man fortfarande finna dem på auktionskammare runt om i landet och även i Höganäs Outlet som är en utställning. Höganäs har samarbetat med en rad kända formgivare, bland annat från Japan. Deras krus och porslin är oerhört mycket värt och för att få råd att köpa dem kan många behöva ansöka om ett lån hos enklare.se för att få ihop till konstverket.

Höganäskrusets historia

Höganäskrusets begynnelse var runt 1797 då kung Gustav IV Adolfs Stenkolsverk utanför Höganäs grundades. Stenkolsbrytning var vanlig i Sverige på den tiden och hade så varit ända sedan 1500-talet. En av initiativtagarna till en av gruvorna hette Erik Ruuth och han upptäckte att det fanns en eldfast lera i den s.k. Höganäsgruvan. Den gick vid tidpunkten ganska dåligt, vilket gjorde att man beslutade att göra om den till keramiktillverkningsplats istället. Först satsade man på eldfast tegel för att sedan utöka till oglaserade eller glaserade stengodskärl. Höganäskruset blev till!

Omkring 1830-talet började man samarbeta med ett flertal keramiker och formgivare både från Sverige och utlandet, vilket gjorde att man satte en speciell prägel på krusen. Den konstnärliga kvaliteten skjöt i höjden och fler och fler ansåg Höganäskruset som någonting fint att äga. I början av 1900-talet spred sig ryktet om det vackra kruset till övriga Europa och de såldes till ett stort antal länder. Fabriken anställde nu fler och fler som kom att ha inflytande över produktionen och 1903 bildade man aktiebolaget Höganäs AB genom att slå ihop ett antal gruvor. Själva lerkärlen upphörde dock 1926 och kvar blev ”bara” kärlen och krusen som var saltglaserade, vilka är mycket starka och tåliga.

Idag tillverkar man också mycket järnpulver och har den största marknadsandelen på detta. Andra delar av Höganäs såsom Höganäs Keramik har sålts till exempelvis Fiskars etc. De gamla Höganäskrusen är dock värda cirka 1000 kr om det är ett krus från början av 1900-talet, men tyvärr har intresset för dem sjunkit på senare tid. Många har fått upp ögonen för andra keramiker och märken som ger en mer modern stil.

En dos av svensk historia

Det går inte att sticka under stolen med att ett Höganäskrus bär på ett stort stycke av svensk historia. Det är också därför vissa tycker om att samla på dem. De är bland annat populära i växthus och trädgårdar och ger lite extra piff i det gröna. En mix mellan det gamla och det nya ger en speciell atmosfär och förhoppningsvis kommer Höganäskrusen att återvända till det de en gång var.